duminică, 14 februarie 2016

Locuri propice pentru îndrăgosteală IV




Şi anul acesta, la fel ca în luna februarie a fiecărui an, scriu un articol dedicat iubirii în care recomand câteva locuri pe care le-am vizitat şi le consider potrivite pentru sensibilizarea sentimentelor umane profunde, a dorinţei de frumos, de armonie, tandreţe, afecţiune, dragoste...
Pentru că dragostea ne sensibilizează, ne face mai buni, mai frumoşi, mai calzi, de aceea suntem mereu în căutarea ei, călători pe drumuri romantice. Ne putem numi victorioşi ori de câte ori descoperim reflectate în noi sentimente pure, ideea de bine, echilibru şi frumuseţe interioară, dar mai ales atunci când toate acestea le putem dărui.
Să purcedem, aşadar...

Piazzale Michelangelo - Florenţa
Că Florenţa este un oraş romantic e o certitudine, o convingere, un fapt de netăgăduit. Însă nu vreau să vorbesc acum despre întregul oraş ci despre un anumit loc, un loc deosebit, o piaţetă faimoasă care oferă panorame superbe, binecunoscute în întreaga lume. Piazzale Michelangelo este un loc special atât pentru florentini, cât şi pentru turişti şi, după cum ne spune Irving Stone, era şi pentru Michelangelo, el venind aici pentru a-şi regăsi pacea interioară, echilibrul şi pentru a admira frumuseţea oraşului său.
„Florenţa, luminoasă în luna plină, părea atât de aproape, încât avea impresia că ar putea atinge cu degetele Senoria sau Domul. Oraşul oferea o privelişte atât de frumoasă, că îi tăia respiraţia. Nu-i de mirare că tinerii oraşului îi cântau balade romantice, căci nicio fată nu putea concura cu aceasta.”




Keszthely
Un orăşel maghiar, liniştit şi cochet aşezat pe malul Lacului Balaton şi, cum îi şade bine unei destinaţii romantice, este dotat şi cu un castel. Castelul Festetics, realizat în stil baroc, datează din secolul al XVIII-lea şi este cel de-al treilea ca mărime din Ungaria. A fost păstrat într-o stare excelentă şi este considerat perla oraşului.
De remarcat este şi Piaţa Principală a oraşului, impecabilă, unde se găsesc clădiri ce etalează şarmul barocului târziu. Printre cele mai importante se numără clădirea Primăriei, a Teatrului, dar şi Coloana Trinităţii. O atenţie deosebită merită Biserica Franciscană, un lăcaş foarte vechi, construit iniţial în stil gotic, ce a fost reconstruit şi renovat de multe ori de-a lungul istoriei, schimbându-şi permanent stilul arhitectonic, dar reuşind să-şi păstreze până azi rozeta originală.

Sursa foto



Crovurile
Orice ieşire în sânul Naturii îţi oferă momente de linişte, de bucurie, de armonie, de încredere, dar sunt unele locuri unde toate acestea sunt trăite cu o intensitate crescută, aproape palpabilă.
Crovurile, sau Poienile de Sus ale Cernei cum mai sunt ele denumite, reprezintă unul dintre aceste ţinuturi magice. Înconjurate de culmi stâncoase din toate părţile, crovurile sunt nişte locuri intime, acoperite cu o pătură de iarbă, moale şi deasă, cu firul scurt, ca o ţesătură pufoasă. Te simţi protejat şi liniştit, ca şi cum te-ai putea cuibări în căuşul unei palme uriaşe, dar protectoare, unde nimic nu te va tulbura, la tine ajungând doar liniştea.




Villa Gregoriana – Tivoli
Orice vizită la Tivoli este sinonimă cu vizitarea Villei D’Este. Dar Tivoli nu înseamnă doar atât, deşi Villa D’Este îşi merită pe deplin renumele, grădinile sale fiind absolut magnifice.
Însă în acest micuţ şi liniştit orăşel am găsit un loc deosebit, rupt parcă dintr-o altă realitate. La prima vedere pare totul cât se poate de firesc. O localitate ca multe altele, cu obiective turistice, istorice, clădiri frumoase, străzi pe care circulă maşini... Până când intri pe o poartă, o simplă poartă, aflată pe o stradă oarecare.
Însă, în spatele acelei porţi, o lume fantastică se deschide... Un parc natural de o frumuseţe aparte, cu grote şi cascade, cu alei ce urcă şi coboară, o natură sălbatică pe care te-ai fi aşteptat să o găseşti departe de orice aşezare umană, nicidecum în mijlocul oraşului.



Cortona
Ah, Toscana! Aşezări romantice, locuri pitoreşti, peisaje ce-ţi taie răsuflarea, coline sinuoase ce-şi topesc verdele sub razele soarelui, oraşe de piatră...
Iar Cortona, Cortona se potriveşte perfect în peisaj, cu străzile, casele, bisericile şi pieţele sale de piatră, cocoţată pe un deal şi revărsându-se spre vale, înconjurată de ziduri solide, neatinsă de trecerea vremii, stă cuminte încă de pe vremea civilizaţiei etrusce sub soarele toscan să-şi primească porţia binemeritată de raze şi căldură.
În mijlocul ei se află faimoasa Piazza Della Repubblica, locul în care, în urmă cu câţiva ani, André Rieu a ales să susţină un concert denumit, cum altfel decât... Romantic Paradise. Sună convingător?




Colina Gianicolo – Roma
Chiar dacă nu face parte dintre cele şapte coline pe care a fost întemeiată Roma, Gianicolo este un obiectiv de neratat pentru cei care iubesc panoramele deosebite, de aici putând fi admirate unele dintre cele mai frumoase privelişti asupra „Caput Mundi”.
La Passeggiata del Gianicolo este formată, la început, din două alei străjuite de platani ce se unesc în Piazza Garibaldi, formând apoi o singură aleea ce şerpuieşte pe deasupra Romei şi străbate colina oferind şansa unei plimbări romantice şi la tot pasul posibilitatea de a arunca câte o privire asupra Oraşului Etern.




Sper ca recomandările mele să vă inspire în alegerea viitoarelor destinaţii de călătorie. Pentru mai multe destinaţii romantice puteţi consulta articolele similare din anii trecuţi: 2013, 2014 şi 2015.