sâmbătă, 20 septembrie 2014

Insula Thassos - de la legendă... la mit




Grecia este un ținut de legendă, iar cultura, arta și urmele lăsate de istoria acestei țări sunt dovezi de netăgăduit ale poveştilor fantastice cu eroi, zei legendari, personaje mitologice, întâmplări și fapte eroice. La fel ca fiecare petic al acestei țări, insula Thassos își are și ea propria poveste.
Conform unei legende din mitologia greacă, primul locuitor și de asemenea fondatorul insulei a fost un bărbat pe nume Thassos care a dat insulei numele său. Herodot, celebrul istoric al antichității amintește și el în scrierile sale că „insula poartă acum numele fenicianului aceluia, Thassos”.
Thassos a fost fiul (sau nepotul – nu se cunoaşte cu certitudine) regelui fenician Agenor și a ajuns pe această insulă în căutarea surorii lui, frumoasa Europa, ce a fost răpită, într-o zi de primăvară, și ținută captivă de însuși marele și prea-puternicul Zeus, căruia i-a dăruit trei fii: Minos (celebrul rege al Cretei), Rhadamanthys (înţeleptul legiuitor) şi Sarpedon (întâiul rege al Lyciei).

Zeus, transformat în taur, o răpeşte pe Europa (Europa II - pictură realizată de Evert Ploeg)

Regele însă nu s-a putut împăca nicicum cu acestă pierdere și, dorind să-și aducă fiica acasă, i-a trimis pe cei patru fii ai săi în căutarea fetei. Le-a ordonat să nu se întoarcă până nu o găsesc.
Thassos și frații săi, Cadmus, Phoenix și Cilix au ponit spre cele patru zări în căutarea Europei, însă anii au trecut iar strădania lor a fost zadarnică. Phoenix, în încercarea de a-şi găsi sora a luat drumul sudului. Cilix, în schimb, a pornit în sens opus, spre nord până a dat de o zonă fertilă căreia i-a dat numele Cilicia, devenind rege. Cadmus a făcut şi el tot ce i-a stat în putinţă s-o găsească pe Europa; a căutat-o pe insule, apoi pe continent, a cerut sfatul Pythiei – preoteasa care face prezicerile în Oracolul din Delphi, toate acestea fiind în van. Într-un final a întemeiat un oraş căruia i-a dat numele Teba.
Tot hoinărind prin lume Thassos a ajuns pe o insulă și, deznădăjduit că nu-și găsește sora, s-a îndrăgostit pe loc de priveliștile pe care acest loc i le-a oferit vederii, de vegetaţia deosebită, de clima blândă și s-a hotărât să se stabilească aici, insula purtând de atunci numele său.
Dar aceasta nu este singura legendă, o alta, pornită probabil din rândul populaţiei venite din insula Paros şi stabilite în Thassos spune că Hercules a oferit insula cadou fiilor regelui Androgeus din Paros, Sthenelos și Alcaios.
Pe lângă aceste mituri, mai există și altfel de viziuni, probabil mult mai credibile, cu privire la originile locul. Unii poeți și autori din antichitate au făcut referiri la insulă numind-o „Aeria” – datorită brizei răcoroase de vară, „Chrysi” – legat de zăcămintele de aur, „Edonis” – derivat de la tribul tracic Edoni, „Aethria” – referitor la cerul senin, sau „ţărmul Demetrei” – pentru bogăția și varietatea fructelor ce se găsesc aici.
Potrivit altei versiuni, etimologia numelui Thassos este legată de cuvântul „drosos”, ce semnifică răcoros, datorită întinselor păduri ce se găseau încă din antichitate și continuă să îmbrace insula și în ziua de azi. De asemenea, mai există și alte variante în care numele insulei este asociat cu cuvinte legate de starea vremii.
Indiferent dacă le considerăm simple legende sau le atribuim şi un sâmbure de adevăr, cert este că au fost inspirate de priveliştile încântătoare pe care insula le oferă celor care o vizitează: versanţi de marmură şi piatră îmbrăcaţi în păduri răcoroase de pin întinse până la ţărmul abrupt ce coboară în marea de o culoare incredibilă albastru-verzui, plaje sălbatice, livezi întinse de măslini ce aşteaptă în fiecare toamnă să-şi scuture rodul, cupola albastră a cerului ce învăluie întreaga insulă ca un glob de sticlă.









 .

5 comentarii:

  1. Frumoasă insula. Şi foarte verde! Faine şi fotografiile tale. Aştept continuarea poveştii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Cora! Da, Thassos este o insulă frumoasă, verde şi sălbatică, aşa, pe gustul meu. Vine şi continuarea poveştii ;)

      Ștergere
    2. Cred din poze, că şi pe gustul meu :). Aştept cu interes.

      Ștergere
  2. Eu am fost doar in Corfu si m-am indragostit de Grecia, vreau sa vad si Thassos sa simt briza marii de acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul acesta am fost pentru prima dată în Grecia, iar Thassos e o insulă parcă special croită pentru mine. Mi-a plăcut tare mult. Legat de Grecia, pe viitor mă tentează Corfu şi Zakynthos.

      Ștergere