luni, 10 noiembrie 2014

Lacul Ochiul Beiului şi Cascada Beuşniţa



În urmă cu câteva săptămâni am prezentat unul dintre cele mai frumoase locuri din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, şi anume, Cascada La Văioaga. Ne întoarcem acum pe Cheile Nerei şi vorbim despre alte două obiective turistice, mult mai cunoscute, mediatizate şi râvnite: Lacul Ochiul Beiului şi Cascada Beuşniţa.

Legenda spune că, pe vremea când Banatul se afla sub stăpânire otomană, trăia aici un paşă hain. Acesta avea un fiu. Tânărul bei era de-o frumuseţe neasemuită şi avea nişte ochi incredibili, de un albastru nemaivăzut. Tânărul pornea des la vânătoare prin îmrejurimi şi, într-o zi, ajungând în Poiana Florii, a întâlnit o frumoasă fată, fiica unui cioban valah din satul Potoc, aflată cu oile la păscut.
Tinerii, de cum s-au văzut, s-au îndrăgostit, însă dragostea celor doi nu a fost pe placul tatălui prinţului turc care, imediat ce a aflat vestea, a trimis slugile s-o omoare pe frumoasa păstoriţă. Tânărul bei o găseşte pe fată fără suflare, în locul în care astăzi se află Cascada Beuşniţa. Porneşte în urmărirea ucigaşilor şi, în timp ce se lupta cu călăul fetei, a fost rănit la unul dintre frumoşii lui ochi. În acel loc a apărut un lac cu ape albastre, lac pe care astăzi îl numim Lacul Ochiul Beiului, deoarece culoarea apelor este aceeaşi cu cea a ochilor frumosului bei. Iar din lacrimile sale s-a format un izvor.
De asemenea, legenda beiului mai spune că apele Cascadei Beuşniţa simbolizează voalul de mireasă al tinerei păstoriţe care coboară pe apele învolburate pentru a se întâlni, în nemurire, pentru eternitate, cu lacrimile iubitului său.
Se zvoneşte că, în noaptea de Sânziene, la Lacul Ochiul Beiului ielele vin să se scalde şi să danseze până la apariţia zorilor în jurul lacului.

Ochiul Beiului este un lac cu diametrul de 15 m şi o adâncime de până la 3,6 m. De remarcat este nuanţa verde-albăstruie a apei, culoare deosebită şi unică. Apa lacului nu îngheaţă niciodată, iar acest aspect se datorează izbucului care alimentează constant lacul.
Din Lacul Ochiul Beiului se formează pârâul Bei, care la doar câţiva metri în aval aşteaptă apele Beuşniţei cu care se uneşte pentru a porni împreună pe Valea Beiului.








 .

2 comentarii: