sâmbătă, 23 februarie 2013

Top view


Am avut ocazia să vizitez nenumărate oraşe de-a lungul călătoriilor întreprinse pe teritoriul bătrânului continent. Ei, nu chiar aşa de multe pe cât mi-aş fi dorit, dar, fiecare dintre acestea şi-a găsit un anumit loc în sufletul meu. Evocarea oricărui loc vizitat trezeşte inevitabil în mintea mea o sumedenie de amintiri legate de obiectivele văzute acolo, de anumite imagini care au rămas imprimate pe retină, de întâmplările petrecute sau de sentimentele mai intense sau mai puţin intense trăite la faţa locului.
Există totuşi un anumit aspect care mă atrage în mod deosebit atunci când vizitez un oraş, mă refer la posibilitatea de a le privi de sus, fie că e vorba de o colină, de un carusel sau de un turn din care să-mi arunc privirea asupra întregului oraş. Nu peste tot am beneficiat de o astfel de oportunitate, dar amintirea locurilor pe care am reuşit să le văd de sus este mai pregnantă.
Şi pentru că istorisirea acestui aspect trebuie obligatoriu însoţită de imagini, voi începe dezvăluirea locurilor despre care vorbeam din momentul în care m-am aflat în posesia unui aparat foto cât de cât decent. 

Londra - 29 martie 2009
Vizita de 3 zile la Londra m-a cam luat prin surprindere, dar, dacă s-a ivit ocazia, n-o puteam refuza. Chiar dacă n-am avut suficient timp la dispoziţie pentru planificare, am reuşit totuşi să vizităm o parte  din principalele obiective cu care se laudă capitala britanică: Tower Bridge, Turnul Londrei, Canary Wharf, Muzeul figurilor de ceară Madam Tussaud, British Museum, Trafalgar Square, Covent Garden (piaţa şi clădirea Operei), Westminster Abbey, clădirea Parlamentului şi celebrul Big Ben, Buckingham Palace. N-am ratat o plimbare de seară pe malul Tamisei şi nici o tură cu Bus-ul etajat prin Londra. Apoi ne-am răsfăţat ochii privind oraşul de la înălţimea de 135 m, din  London Eye. Ehei, pe vremea aia nu exista încă Ciobul!



Salzburg - 3 august 2009
Într-o dimineaţă destul de mohorâtă, sub ameninţarea câtorva stropi de ploaie coborâţi dintr-un cer întunecat, după o noapte odihnitoare petrecută la o pensiune aflată într-o zonă pitorească din zona Salzburg, am purces la vizitarea frumosului oraş cunoscut în lume pentru arhitectura sa barocă. Ne-am plimbat pe străduţele înţesate cu clădiri istorice, am văzut casa natală a lui Mozart, Domul, Palatul şi Grădinile Mirabell. Vremea s-a mai îndreptat, norii de ploaie s-au împrăştiat şi, deoarece mai aveam ceva timp la dispoziţie, chiar dacă nu era în program, ne-am hotărât să urcăm la Fortăreaţa Hohensalzburg. Am luat funicularul şi am urcat spre castelul încărcat de istorie cu o vechime de aproape un mileniu (construcţia lui a început în anul 1077).


München - 3 august 2009
În dupămasa aceleiaşi zile în care am vizitat Salzburgul am ajuns şi la München. Aici am vizitat Marienplaz, principala piaţă a oraşului unde se găsesc cele două primării: Primăria veche, care arată ca nouă, şi Primăria nouă, care arată ...  ca o clădire istorică, mai veche. Apoi paşii ne-au purtat spre Frauenkirche, sau biserica Fecioarei pe care am vizitat-o şi în interior. Mai aveam la dispoziţie o oră de hoinărit prin München, alternativele ce ne-au fost sugerate de către ghid fiind: plimbare sau shopping, o vizită la celebra berărie Hofbräuhaus, unde Hitler punea ţara la cale, sau urcarea în turnul bisericii. Nu-i greu de ghicit ce-am ales; evident urcarea în turn, mai ales că eu şi prietena mea deja zăriserăm pe o uşă deschisă scările care duceau sus. Ceilalţi membri ai grupului erau speriaţi că trebuie să urce atâtea scări, aşa că au ales alte activităţi. Noi, după ce am achiziţionat biletul de acces, am pornit cu avânt, însă, nici n-am intrat bine în ritmul urcării că treptele s-au terminat, de acolo trebuia să luăm liftul în care am urcat puţin dezamăgite că doar noi eram pregătite să urcăm pe scări. Totuşi supărarea ne-a trecut când am ajuns sus şi ne-am putut bucura de panoramă.





Paris - 5 august 2009
În sfârşit am ajuns la Paris! De fapt, am ajuns cu o seară înainte, la ţanc pentru a vedea jocul de lumini pe care Turnul Eiffel îl oferă la fiecare oră fixă. A doua zi de dimineaţă, cu forţe proaspete, am pornit spre Versailles pentru a ne lăsa hipnotizaţi de măreţia şi grandoarea acestui loc. La întoarcerea în Paris am vizitat Domul Invalizilor, Sainte Chapelle, Notre Dame, Panteonul, bazilica Sacre Coeur - locul de unde am văzut pentru prima dată Parisul de sus, şi cartierul La Defense. Ziua s-a încheiat cu o croazieră pe Sena sub clar de lună.


Paris - 6 august 2009
Dacă în prima zi în Paris am avut la dispoziţie autocar şi ghid, în a doua zi am fost pe cont propriu. Aşa că, ne-am trezit dis-de-dimineaţă şi am pornit ... spre Turnul Eiffel, cum altfel! Obiectivele turistice vizate şi vizitate au fost: Şcoala Militară, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Muzeul Louvre, Notre Dame, Hotel de Ville (Primăria), Centrul de Artă Modernă George Pompidou, Atelierul Brâncuşi, Cimitirul Père Lachaise (mormântul lui Jim Morrison), Opera Garnier, Opera Bastille, Stade de France - Saint Denis, Champs-Élysées, Moulin Rouge, Sacre Coeur, Montmartre - la vânătoare de suvenire. Despre toate acestea voi vorbi într-un articol mai amplu. Acum să ne concentrăm privirile asupra Parisului de la înălţimea Turnului Eiffel.







Bologna - 24 martie 2012
Scurta vizită la Bologna am realizat-o într-o frumoasă şi însorită zi de sfârşit de martie. Obiectivul principal pe care l-am avut în vedere atunci când am ajuns la Bologna a fost Le Due Torri, sau Cele Două Turnuri, şi mai exact, unul dintre acestea, turnul Asinelli, acela din vârful căruia, după ce urci cele 498 de trepte, oraşul ţi se dezvăluie în toată splendoarea lui. Despre cum am vizitat eu Bologna în timp record puteţi afla aici



Milano - 23 iunie 2012
În cadrul circuitului Elveţia-Bavaria-Lombardia, realizat în perioada 20-30 iunie 2012, am făcut un scurt popas şi în capitala Lombardiei, Milano, pentru a vizita Il Duomo, Galeriile Vittorio Emanuele, La Scala, statuia lui Leonardo da Vinci din piaţa cu acelaşi nume şi Castelul Sforzesco.  Mă aflam pentru a treia oară în acest oraş, dar a fost pentru prima dată când am urcat pe acoperişul faimosului Dom. Noi am fi vrut să urcăm pe scări, însă acest ''privilegiu'' se acordă turiştilor numai până la o anumită oră (18 dacă nu mă înşel). După această oră poţi urca doar cu liftul în schimbul preţului piperat de 12 euro.





Berna - 26 iunie 2012
Berna, capitala Elveţiei, locul unde Albert Einstein a formulat Teoria relativităţii, ne-a întămpinat cu o ploaie măruntă care, nu ne-a împiedicat însă, să facem un scurt tur pietonal pentru a vedea Turnul cu Ceas (Zytglogge), unul dintre simbolurile Bernei, alături de ursul legendar care i-a şi împrumutat numele său oraşului. De altfel, urşii pot fi admiraţi chiar în oraş, dar nu vă temeţi, aceştia nu sunt lăsaţi să circule liberi, ci se găsesc într-un loc împrejmuit. Nu am ratat nici oportunitatea de a vedea Berna de sus, astfel încât, după ce am plătit 3 euro pentru biletul de acces în turnul Catedralei Sf. Vincent (Munster of Bern), am pornit voioşi pe scările ce duceau spre vârf.



Iată, aşadar, câteva dintre locurile frumoase pe care am avut şansa de a le admira în timpul călătoriior efectuate de-a lungul şi latul Europei. Ar mai fi câteva locuri pe care le-aş putea include în acest articol însă, din anumite motive (lipsă poze, fotografii nereuşite etc.), nu am făcut-o.
Sper ca după vacanţa din acest an să pot să revin cu un articol cât mai amplu cu alte locuri de acest gen!

15 comentarii:

  1. Mi-ai luat-o înainte. Şi eu intenţionam să scriu un astfel de articol. :)
    Dintre toate oraşele văzute de sus de tine, parcă tot Parisul arată cel mai bine. Cel puţin aşa îl văd eu, cel mai fotogenic. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, înseamnă că ţi-am dat un impuls! Aştept cu nerăbdare articolul tău.
      În privinţa Parisului, da, ai mare dreptate, nothing compares to Paris!

      Ștergere
    2. O să scriu dar mai încolo, poate mai adun nişte poze de la înălţime din vacanţa de anul acesta. :)
      Din Milano, Salzburg, Munchen şi Berna nu am poze de sus, iar în Bologna şi Londra încă nu am ajuns. Am în schimb imagini cu: Barcelona, Split, Dubrovnik, Veneţia, Monaco şi Chamonix de la înălţime. Şi eu am obiceiul să mă caţar pe sus când e vorba să văd un oraş. Totul este să-mi permită timpul. :)

      Ștergere
  2. Un articol inspirational si fotografii superbe, Simona. Pot sa te intreb ce fel de camera foto folosesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Oana! Fotografiile sunt realizate cu un aparat foto compact, Panasonic DMC-LZ10. De curând am intrat în posesia unui Nikon D7000 pe care încă n-am învăţat sa-l folosesc cum trebuie, dar sper că până plec în Scandinavia să-i aflu toate secretele :)

      Ștergere
  3. Cred ca aproape tuturor ne place sa privim lumea de sus. Si eu caut mereu asemenea locuri, pe acolo pe unde merg. Imi plac fotografiile tale, Simona! Ne vedem maine:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Adriana! E minunat să poţi privi de sus, să ai o perspectivă largă asupra locurilor pe care le vizitezi! Pe mâine! :)

      Ștergere
  4. O idee inedita ai avut cu acest articol!La fel si cu urcatul in toate aceste obiective.Dintre toate aceste destiantii ,eu doar in Londra am fost pana acum .Dar am timp sa incerc toata viata aceste ''ispite'' :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, eu când vizitez un oraş chir caut astfel de locuri. De exemplu, la Munchen şi la Berna, eu şi prietena mea am fost singurele care am urcat în turnurile bisericilor respective, dintr-un grup de peste 50 de persoane.
      Îţi doresc să vezi cât mai multe locuri frumoase, despre care să ne povesteşti şi nouă! :)

      Ștergere
  5. Unde ma duc caut un loc de unde sa se poata vedea orasul, de sus! :)
    Foarte frumos top-ul tau. are iz de vacanta si pozele ...sunt geniale.
    Dar cel mai tare imi place titlul blogului tau ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Alice, pentru vorbele frumoase! Să ştii eşti prima persoană care face aprecieri la adresa numelui blogului meu! Mersi :)

      Ștergere
  6. Si mie intotdeauna mi s-a parut genial numele blogului tau, dar...nu ti-am spus-o!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi draga mea, altădată să nu te mai sfieşti când ai ceva de spus! Şi numele blogului tău e fain, reprezintă tot ce-şi doreşte fiecare dintre noi ! :)

      Ștergere
  7. Ai niste imagini superbe, reusite. Ofera o viziune de ansamblu.

    RăspundețiȘtergere