duminică, 31 ianuarie 2016

Anul 2015 în cuvinte şi imagini




Mi-a fost greu să mă apuc de acestă retrospectivă deoarece aveam impresia că 2015 a fost un an cam slăbuţ, şi, comparativ cu anii trecuţi (2013, 2014), 2015 chiar a fost ceva mai sărac în evenimente, dar mi-am zis: „Hai că ceva bun tot scot din el”.
Dacă în anii precedenţi am ales excursii lungi prin Europa, de 16-17 zile, anul trecut a fost anul City-break-urilor, multe şi mărunte. Cea mai lungă excursie nu a depăşit 7 zile.
Aşadar, să lăsăm ca cele rele să se spele, cele bune să se-adune şi să ne apucăm de contabilizat...

1 ianuarie – Am petrecut câteva zile la Cabana Stejarul din Bocşa Montană, de Revelion şi, dacă anul precedent l-am încheiat cu drumeţii, nu puteam începe anul 2015 decât cu o... drumeţie, în Munţii Dognecei, de la Lupac la Dognecea.
17 ianuarie – Drumeţie pe Dealul Ponor, în apropiere de Reşiţa, într-o superbă zi de iarnă, eveniment despre care am scris aici.

Pe Dealul Ponor

15 februarie – Am făcut o drumeţie la Mănăstirea Călugăra de lângă Oraviţa, dar am tras o fugă şi până la Cascada Bigăr pe care am găsit-o în straie de iarnă.
28 februarie – Drumeţie uşoară pe vârful Bucitu de lângă Reşiţa. O plimbare prin natură este oricând binevenită.
14 – 15 martie – Primul contact direct cu muzica Gospel. Am cântat pentru prima dată într-un cor Gospel, sâmbătă, 14 februarie, într-un concert la Biserica Presfânta Inimă a lui Isus din Piaţa Bălcescu, Timişoara, iar a doua zi la Universitatea Drăgan din Lugoj. Experienţă emoţionantă până la lacrimi.
22 – 29 martie – Cea mai lungă excursie a anului, la Roma. Am văzut pentru prim dată Cetatea eternă, la fel şi Vaticanul. Am bătut la pas străzile de piatră ale Romei, dar ne-am făcut timp şi pentru o scurtă vizită la Tivoli. Despre zboruri, Timişoara - Roma şi retur, am scris mai pe larg aici.

La Roma

Piaţa Sfântul Petru - Vatican

Tivoli

25 aprilie – Am participat la primul meu Cros, în cadrul evenimentului Timotion unde i-am susţinut pe prietenii mei, persoane cu dizabilităţi, care au CevaDeSpus. Mai multe informaţii găsiţi în acest articol scris înainte de eveniment.
01 – 03 mai – Trei zile petrecute în zona Băile Herculane, în care natura s-a întrecut pe sine şi ni s-a desfăşurat înaintea ochilor în toată splendoarea ei. Am făcut drumţii în Munţii Cernei, în Crovuri şi spre vârful Arjana, dar şi la Cazanele Dunării, pe vârful Ciucarul Mare.

Spre vârful Arjana

Prin Munţii Cernei

22 – 24 mai – Weekend în mijlocul naturii, pe Valea Latoriţei, într-un loc sălbatic de frumos. Trei zile de relaxare, dar şi de instruire, alături de colegii şi membrii Asociaţiei Noua Acropolă din întreaga ţară.
6 iunie – Îmi continui careiera de „alergător”, începută în aprilie la Timotion, cu un cros de 6 km la Arad, sub un soare torid în cadrul evenimentului Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Aradului. Poate anul viitor trecem la distanţe mai lungi...
7 iunie – Chiar dacă încă mă resimt după efortul depus cu o zi înainte la crosul de la Arad, aleg să particip alături de Dantes la Crosul Olimpic, în Timişoara.
13 iunie – ... Keep running! Participăm (eu cu Dantes) la Cursa Licuricilor, o alergare de seară, cu frontale, eveniment organizat de Alergotura pe malurile Canalului Bega.
12 – 21 iunieLet it shine! O serie de două concerte Gospel, desfăşurate în zilele de 20 şi 21 iunie pe scena Filarmonicii din Timişoara, care au necesitat repetiţii serioase, derulate pe parcursul a 10 zile. Întregul concert poate fi urmărit aici.
27 – 28 iunie – Excursie care se dorea a fi în Munţii Ţarcu. În prima zi am urcat pe Muntele Mic, într-o scurtă drumeţie. A doua zi când ar fi trebuit să drumeţim până pe vârful Ţarcu, Dantes a avut probleme tehnice (îl jenau bocancii), astfel că noi doi am rămas la Cabana Cuntu.
17 – 18 iulieDepăşeşte-ţi limitele! 31 de km de alergare pe Transalpina - între Rânca şi Obârşia Lotrului, peste 900 m diferenţă de nivel pozitivă, distanţă parcusă în 4 ore şi ceva. Nici acum nu-mi dau seama ce-o fi fost în capul meu când m-am băgat în treaba asta, dar a fost o alegere bună.

Pe Transalpina - înainte de alergare

28 – 30 august – Excursie Keszthely – Maribor – Graz. Trei zile, trei ţări, trei oraşe atrăgătoare. Ar fi frumos din partea mea să scriu pe larg despre ele. Poate într-o bună zi...
12 – 14 septembrie – Am petrecut un weekend în capitala Ungariei cu ocazia primului Semimaraton şi pot să spun că Budapesta este chiar mai frumoasă văzută din alergare.

Pe malul Dunării, la Budapesta - după alergare

Prin Bratislava, la Biserica Albastră

25 – 26 septembrie  - Vizită fulger la Bratislava cu vizitarea principalelor obiective turistice, pe un frig pătrunzător, care însă nu m-a împiedicat să apreciez farmecul capitalei slovace.
3 – 4 octombrie – După Budapesta şi Bratislava, mă menţin pe malurile Dunării, de data acesta cu o vizită la Viena, pentru a admira măreţia ei imperială.

Palatul Schönbrunn - Viena

La Ochiul Beiului - pe Cheile Nerei

9 – 11 octombrie – Revin pe Cheile Nerei, de data acesta alături de colegii mei din Asociaţia Noua Acropolă Timişoara. Revăd cu drag locuri de care-mi era dor: CascadaLa Văioaga şi Ochiul Beiului.
18 octombrie – Împrună cu corul Gospel, ne îndreptăm spre Jimbolia, pentru un concert pe scena Căminul Cultural din localitate. Înainte de concert am cântat, în mijlocul oamenilor, într-unul din cele mai sărace cartiere ale oraşului.
21 – 25 octombrie – După o zi petrecută în Bologna, vine şi momentul mult aşteptat: după mai bine de două decenii revăd Florenţa pe care o găsesc la fel de atrăgătoare, fascinantă şi ... renascentistă. Despre întâlnirea cu David puteţi afla aici cum a decurs. Îmi rezerv o zi şi pentru a vizita Cortona.

Florenţa

Happy Face la Happy Race

13 decembrie – Am fost la Arad împreună cu Dantes cu ocazia evenimentului Happy Race, unde am participat la Cursa Elfilor, respectiv la Cursa Globurilor.
15 decembrie – Revin la Arad, de data aceasta într-o excursie, împreună cu Dantes, întreaga clasă şi cu Doamna învăţătoare, pentru o vizită la Fabrica de jucării.
17 – 20 decembrie Verona - a doua mea casă, primul oraş din străinătate pe care l-am vizitat cu mulţi ani în urmă, în care am revenit de nenumărate ori de-a lungul timpului, şi de care nu mă pot sătura.

Mărunte, mărunte, dar destul de multe. S-a cam lungit „papirusul” mai mult decât credeam. Pe lângă cele „adunate” mai sus, ar mai fi şi câteva premiere demne de a fi consemnate:
- am cusut primul goblen (şi ultimul);
- am început să port ochelari;
- am cântat împreună cu corul Gospel;
- am participat la primul Cros;
- am participat la primul Semimaraton;
- au fost câteva locuri din ţară şi din străinătate pe care le-am vizitat pentru prima dată – vârfurile Ponor şi Bucitu de lângă Reşiţa, Roma, Vatican, Tivoli, Crovurile, drumul spre vârful Arjana, Ciucarul Mare, Valea Latoriţei, Keszthely, Maribor, Jimbolia.

După debutul din 2014, mi-am continuat „cariera actoricească” cu alte două piese de teatru: Momo şi hoţii de timp – în rol de povestitor, şi Pescăruşul Jonathan Livingston – în rolul Şefului stolului.

Pescăruşul Jonathan Livingston


Trăgând linie şi analizând această înşiruire de evenimente nu pot spune că 2015 a fost chiar aşa de rău, a atins şi el nişte maxime (minimele le facem uitate), iar anul ce a început, 2016, pare a fi promiţător, cel puţin în privinţa planurilor...
- între 10 – 14 februarie voi fi din nou la Florenţa;
- pe 23 aprilie voi participa la Semimaraton în cadrul evenimetului Timotion – Timişoara se mişcă, pentru a-i susţine pe prietenii mei de la CevaDeSpus;
- sunt mai multe evenimente de alergare care îmi fac cu ochiul;
- sper să particip la cât mai multe drumeţii şi ieşiri în natură;
- începând cu 29 august voi petrece o săptămână în Corfu;
- pe 11 septembrie voi participa la Semimaratonul de la Budapesta;
- pe 9 octombrie mă întorc la Budapesta pentru Maraton (sau cursa de 30 km – încă nu m-am decis);
- ...şi altele.

10 comentarii:

  1. Interesante planurile pt nou an! Bafta! Te invidiez ca ajungi iarasi la Firenze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Georgiana! Îţi urez să ajungi şi tu oriunde îţi doreşti, poate chiar la Firenze, printre altele!

      Ștergere
  2. Ai avut un an plin felicitari si sa te tina DOAMNE DOAMNE tot asa vesela si sanatoasa liubita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liubiţa! Asemenea şi ţie, multă sănătate şi veselie!

      Ștergere
  3. Felicitări pentru tot ceea ce ai realizat în 2015. Te admir în primul rând pentru maratoanele din ţară şi străinătate la care participi cu atâta entuziasm. Ştiu că nu-ţi este uşor. Îmi place că o faci cu atâta plăcere! Bravo ţie!
    Corfu? După atâtea maratoane şi semimaratoane cred şi eu că-i cazul să te relaxezi pe o plajă frumoasă! Bună alegere şi de această dată. Marea Ionică te va încânta cu siguranţă!
    În rest toate cele bune îţi doresc şi să-ţi iasă toate planurile pentru 2016 !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru aprecieri, Cora! E adevărat că nu e deloc uşor, dar satisfacţia pe care o ai la finish merită tot efortul.
      Da, Corfu! Sunt ceva ani de când visez la insula asta. În primul rând pentru că îmi doresc foarte mult să vizitez Palatul Achilleion. De aici a pornit totul!
      Îţi doresc şi ţie un an 2016 cât mai reuşit şi plin de evenimente faine!

      Ștergere
  4. Felicitari...si putere pentru a realiza tot ce-ti doresti

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti doresc un 2016 si mai plin, asta daca se poate :).

    RăspundețiȘtergere