luni, 22 iulie 2013

Bătrâna - satul cu nume predestinat



Când eram copil, în vacanţele de vară lungi şi fierbinţi, majoritatea prietenilor mei plecau la sat, la bunici. Dar eu nu beneficiam de acest privilegiu pentru că nu aveam bunici la ţară. Am fost de vreo două ori, la invitaţia unor prietene, total insuficient însă pentru a acoperi nevoia ce mă mistuia.
Ziua a doua a weekend-ului petrecut în tabăra de la Poieni Strâmbu, în care am fost în urmă cu câteva săptămâni, a fost rezervată unei drumeţii în satul Bătrâna. Despre prima zi puteţi citi aici.
Am plecat din tabără de dimineaţă cu maşinile pe drumul forestier urmărind semnul crucea roşie care ne va călăuzi pănă în sat. După câţiva km am abandonat maşinile şi ne-am continuat drumul prin pădure, un urcuş de câteva sute de metri ce ne-a dus pe coama unui deal. Aici ni s-a deschis privirii o vedere panoramică de toată frumuseţea, privelişte ce se modifica parcă cu fiecare pas pe care îl făceam şi ne dezvăluia în depărtare alte culmi, alte văi, alte locuri demne de admirat. Pe acest drum am întălnit măceşi înfloriţi, covore de flori multicolore, sânziene, coada şoricelului şi alte plante.



După aproximativ doi km în care nu reuşeam să facem mai mult de câţiva paşi înainte să ne oprim şi să admirăm peisajul, să facem fotografii, am ajuns în sat, acompaniaţi de un soare arzător care se afla exact deasupra capului, deoarece era deja miezul zilei.
Satul Bătrâna se află în judeţul Hunedoara, în partea estică a Munţilor Poiana Ruscă, la o altitudine de aproximativ 900 m şi face parte din zona denumită Ţinutul Pădurenilor. Localitatea este atestată documentar în anul 1750, însă primul document scris în care locuitorii din zonă apar sub denumirea de pădureni datează din anii 1681-1682.


Intrarea în sat se face pe o poartă, lată cât drumul, denumită vraniţă, scopul acesteia fiind acela de a nu permite ieşirea sau intrarea animalelor domestice. Trecând de poartă am pătruns pe o uliţă pustie, era linişte desăvârşită, satul părea pustiu. Am admirat în tăcere acest adevărat muzeu al caselor vechi tradiţionale, cu o varietate de tipuri rar întâlnite în alte părţi, căci de obicei într-un sat întâlnim un singur tip de casă, cu variantele ei. Gospodăriile sunt alcătuite din casă, şură ce include şi grajdul, cocină şi şopron sau colniţă pentru acareturi.



Multe case sunt însă părăsite, în sat se mai află doar 28 de familii, alcătuite aproape în totalitate din bătrâni. Numărul locuitorilor a scăzut drastic în ultima jumătate de secol, în anul 1957 aici trăind 101 familii (334 de persoane).
Totul era încremenit în jurul nostru, n-am întâlnit nici ţipenie de om, nici măcar un câine vagabond, părea o aşezare părăsită. Totuşi, în timp ce înaintam pe uliţele satului, am întâlnit o localnică, extrem de bucuroasă că ne vede. Ne-a invitat la dânsa în gospodărie, ne-a arătat ograda şi anexele, interiorul casei, costumele populare cusute de dânsa, adevărate unicate în creaţia populară românească. Ne-a făcut să ne simţim ca acasă. Unii au scos apă din fântână ca să ne răcorim, alţii au ascultat cu atenţie poveştile de viaţă ale bătrânei, care ne-a dezvăluit cea mai mare temere a ei: singurătatea, pentru că, oricât de grea este viaţă într-un loc atât de izolat, nu are de gând să părăsească satul.



Ne-am luat rămas bun de la localnică mulţumindu-i pentru ospitalitate. Am fost bucuroşi că am avut ocazia să vizităm acea gospodărie, că am ascultat poveşti şi am primit informaţii, dar şi noi la rândul nostru i-am făcut o bucurie acelei bătrâne datorită vizitei noastre, deoarece pentru acele câteva zeci de minute petrecute în compania noastră nu s-a simţit singură.
Am pornit mai departe prin sat, în continuare pustiu, am privit casele, uliţele, apoi, pe drum, a apărut o bătrânică cu un toiag, bucuroasă şi ea că are cu cine schimba două vorbe.


Biserica de lemn din satul Bătrâna a fost ridicată în anul 1780 şi are hramul Cuvioasa Parascheva. Din zestrea bisericească face parte o bogată colecţie de icoane pe sticlă, două dintre acestea, cu reprezentările Sfintei Treimi și ale cuvioasei Parascheva, se află în colecția de artă a Protopopiatului Ortodox Orăştie.
Alte obiective turistice aflate în zonă:
  • codrii seculari de pe Valea Dobrişorii şi Prisloapei (4 km pe traseul Bătrâna- Faţa Roşie);
  • moara lui Stănilă de pe Pârâul Alunului, la vărsarea acestuia în Valea Dobrişorii;
  • peştera Huda Roşie (satul Piatra);
  • peştera lui Bindea din Valea Bulinesii.
Acestea nu am au ocazia să le vizităm, dar, cine ştie, poate cu ocazia unei noi vizite pe care deja am planificat-o pentru toamna acestui an, vom reuşi să le bifăm.
La plecare, am avut privilegiul de a asista la o scenă simpatică, desprinsă parcă din Bărbierul din Sevilla :)


La revedere, Bătrâna, sper să ne revedem curând!


.

13 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Sunt interesat de o colaborare cu site-ul dumneavoastra. Daca doriti sa colaboram va rog sa ma contactati la aceasta adresa de email pentru a discuta mai pe larg. Pentru ca acest email sa nu fie catalogat drept "un email nedorit" am evitat sa scriu adresa site-ului dumneavoastra aici asa ca va rog, atunci cand imi veti raspunde, sa precizati si adresa site-ului dumneavoastra.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere
  2. O cruda realitate a vietii noastre rurale: din ce in ce mai batrana. Pentru noi peisajele si locurile par minunate, dar in unele ajungi sa te intrebi cum fac oamenii sa traiasca in anumite conditii ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... şi totuşi, în ciuda tuturor greutăţilor, sunt hotărâţi să rămână acolo unde au trăit o viaţă întreagă!

      Ștergere
  3. Trebuie sa antrenam copiii încă de pe bancile școlilor pentru a rămâne în spațiul rural. Un exemplu poate fi si ANTREC, cu festivalurile rurale pe care le organizeaza anual.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aș dori să știu dacă sunt case de vânzare în comuna Bătrâna și cât costă și ce teren le aparține. Sunt destule persoane care caută case la țară dar nu au informații. În general cei ce vin la țară vor locuri mai izolate că s-au săturat de loc aglomerat. Și mai nou sunt mai multe familii care vor să fie mai aproape unii de alții și de natură. Aștept răspuns dacă se poate pe azafiu@yahoo.com.
    Regret că nu am venit la Bătrâna în primăvară, când am fost și la Ticera. La Ticera însă am văzut pe pomi o ciupercă care acopera aproape toate ramurile la pomi și este prea aproape de Roșia Montana. Am avut un accident de circulație și acum sunt în refacere, pot deja să umblu dar nu prea mult, după o fractură de bazin, dar sper că voi merge la Bătrâna cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Bătrâna sunt multe case părăsite, dar aflate încă într-o stare bună, însă nu ştiu dacă sunt de vânzare.

      Ștergere
  5. D-na Simona Gollent,
    Vreau sa-mi da-ti si mie detalii in legatura cu casele de vanzare din satul Batrana, eventual Nr. Tel.
    tl18@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Cei care vor case sa il sune pe Primar, el ar trebui sa stie!

    RăspundețiȘtergere
  7. As dorii sa știu ce preț au casele în satul batrina.

    RăspundețiȘtergere