luni, 20 octombrie 2014

Concertul din Peştera Româneşti



Anul acesta se împlinesc trei decenii de când Sala Mare a Peşterii Româneşti răsună de acordurile armonioase ale muzicii. Ca în fiecare an, şi în acestă toamnă, mai exact duminică, 26 octombrie 2014, Filarmonica Banatul și Fundația Academică Civică din Timișoara organizează, în colaborare cu Asociația ”Speotimiș” și Consiliul Județean Timiș, un program aniversar, la care își vor da concursul orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul, dirijorii Raymond Janssen, Radu Popa, Peter Oschanitzky și Gheorghe Costin, precum și soliștii Alina Todea, Bianca Mihăescu și Mircea Șonea.
Anual mii de persoane iau drumul peşterii pentru a asista la acest spectacol inedit. De data aceasta, ţinând cont că este un moment festiv, orchestra va susţine două concerte, având în vedere cererea mare şi afluenţa publicului din ultimii ani. Publicul are acces gratuit la ambele reprezentații programate duminică, de la ora 12 și, respectiv, 14, pe baza unor taloane de intrare care pot fi procurate din localitatea Românești.
Urcuşul, din sat până la peşteră, se parcurge în aproximativ o oră, timp în care se poate admira natura ce în această perioadă a anului a renunţat la veşmântul verde şi s-a îmbrăcat cu haina multicoloră a toamnei.
Programul va include selecțiuni din operele compozitorilor W. A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartholdy, E. Grieg, G. Puccini, D. Șostakovici, F. Schubert și C. Chaplin, interpretate pe fundalul unei proiecții de imagini speologice.
Prima mea experienţă a unui concert în peşteră a avut loc în urmă cu doi ani. Despre acea zi minunată puteţi afla mai multe aici. Tot atunci am auzit pentru prima dată live acordurile Valsului nr.2 a lui Șostakovici.
Azi, 20 octombrie, este şi data limită de înscriere pentru cei care doresc să ajungă la Româneşti în mod organizat. Clubul Bănăţean de Turism în colaborare cu Agenţia de turism Ultramarin din Timişoara organizează o excursie de o zi, cu plecare din Timişoara, cu ocazia acestui eveniment. Mai multe detalii aici.




Biserica de lemn din Româneşti
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu