luni, 13 octombrie 2014

Mezquita - moscheea cu miez creştin



Adaluzia este un tărâm magic, exuberant, plin de culoare, ritm şi veselie, deţine comori unice, locuri deosebite, are o personalitate ce o face să fie inconfundabilă, iubită, visată, dorită. Printre toate aceste aspecte ce-i conturează identitatea se află... La Mezquita din Cordoba.
Indiferent dacă este considerată o parodie sau un triumf, Mezquita este un produs şi un simbol al altoirii creştinătăţii pe trunchiul Spaniei musulmane.
Începută în anul 785, moscheea a stat în construcţie timp de două secole, lărgindu-se o dată cu creşterea populaţiei oraşului şi s-a bucurat de o asemenea apreciere artistică şi religioasă, încât i-a scutit pe locuitorii oraşului de dificilul pelerinaj la Mecca.
În interior, o pădure de aproximativ 850 de coloane realizează un motiv repetitiv de alei ce se intersectează asemănător unui coridor de oglinzi.
Proaspăt creştinata Cordobă a proclamat imediat moscheea propria Biserică a Fecioarei, construind capele lângă zidurile interioare. Construcţia bisericii în formă de cruce din centrul moscheii nu a început decât în 1523.
Când Carol al V-lea, care şi-a dat acordul necugetat pentru această construcţie, a văzut pentru prima dată desfigurarea arhitecturală şi artistică pe care a cauzat-o, le-a reproşat celor responsabili de această transfomare: „Aţi construit aici ceva ce oricine ar fi putut construi oriunde altundeva, dar aţi distrus ceva ce era unic în lume.” Aceasta este totuşi unică în lume, însă într-un mod ciudat.
În afara moscheii, dar în interiorul zidurilor care o înconjoară, se află Patio de los Naranjos, în care se intră prin Puerta del Perdón, aflată la baza clopotniţei creştine de 93 m, care a înlocuit minaretul maur.
Înainte de a o vizita am citit câte ceva despre ea, aşadar în teorie o cunoşteam, însă realitatea e cu totul alta. Ce vezi cu ochii tăi depăşeşte orice descriere. Sunt unele locuri în faţa cărora cuvintele devin neputincioase, care trebuie neapărat văzute pentru a fi înţelese, Astfel este Mezquita...













Sursa foto.
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu