luni, 27 octombrie 2014

Pur şi simplu LondraŞtiu că nu mai are nevoie de nicio recomandare, totuşi, pentru că sunt încă foarte multe persoane care o evită din cauza vremii neprietenoase, m-am gândit să scriu câteva rânduri despre această frumoasă şi complexă metropolă.
E adevărat că şi eu m-am lăsat păcălită de acest aspect la început şi am ajuns pentru prima dată acolo dintr-o fericită întâmplare. Dar Londra m-a convins că merită vizitată indiferent de condiţiile meteo, pentru că are mult prea multe de oferit.

Transportul până la Londra
Există curse Wizz Air din toate colţurile ţării spre capitala britanică şi, chiar dacă preţul biletelor nu e foarte „low”, totuşi poţi să-ţi rezervi un zbor la preţuri rezonabile, undeva la o sută şi ceva de euro dus-întors.
De la Aeroportul Luton, unde aterizează „wizz-ul”, până la Londra sunt vreo 60 km. Două linii de autobuz, National Express şi Green Line, au plecări dese spre centrul oraşului, biletul fiind cam 10 lire pe sens.

Transportul în Londra
Este impecabil. O reţea densă ce acoperă întreaga metropolă. Poţi ajunge cu uşurinţă practic în orice colţişor al Londrei.
Autobuzele au un orar bine pus la punct şi circulă cu frecvenţă mare astfel încât nu ai mult de aşteptat în staţie. Sunt multe autobuze care circulă şi noaptea, deci nu vei rămâne pe drumuri dacă ai pierdut noţiunea timpului şi te-a prins miezul nopţii hoinărind pe străzi. Atenţie însă, fie zi fie noapte, nu opresc în staţii decât dacă li se solicită. Dacă vrei să urci trebuie să-i faci semn cu mâna să oprească atunci când îl vezi că se apropie de staţie, iar când vrei să cobori apeşi pe unul dintre butoanele ce se găsesc pe barele de susţinere din interior. Biletul îl poţi cumpăra de la şofer iar preţul este în funcţie de distanţa pe care o parcurgi.
Metroul londonez, preferatul meu, se numeşte Underground, dar îl vei găsi cel mai des sub denumirea de Tube. Are nenumărate linii de toate culorile şi îţi permite să ajungi cu rapiditate oriunde îţi doreşti. Chiar dacă e extrem de ramificat, metroul este uşor de utilizat deoarece în toate staţiile sunt hărţi, indicatoare, explicaţii, practic nici nu ai nevoie să scoţi harta din buzunar, e suficient să stai cu capul ridicat şi cu ochii pe pereţi, să urmăreşti indicaţiile. Lista cu preţuri poate fi consultată aici.

Harta metroului londonez

Tamisa îţi oferă un alt mijloc de a te deplasa prin Londra şi de a o cunoaşte. O croazieră de-a lungul Tamisei e o experienţă obligatorie. Malurile sale sunt încărcate cu obiective turistice, mai mult sau mai puţin cunoscute. Pe lângă cele extrem de căutate poţi descoperi (prin intermediul explicaţiilor ghidului) nenumărate locuri interesante despre care habar nu aveai şi vei afla povestea fiecărui pod pe sub care treci. Dacă îţi faci rezervare din timp, pe net, poţi obţine chiar un preţ excelent. Eu am plătit vreo 6 lire pentru o astfel de plimbare. Sunt mai multe companii care oferă genul acesta de servicii, deci ai de unde alege.

Transportul în jurul Londrei
Cu siguranţă nu vei avea timp să vezi în Londra tot ce-ţi doreşti darămite să mai hoinăreşti prin jurul ei... totuşi, vreau să ştii că dacă ţi s-a pus pata pe vreun loc din jurul marelui oraş aşa cum mi s-a pus mie pe Bath, şi vrei neapărat să ajungi să-l vezi, e simplu. Trenuri rapide sau autobuze îţi stau la dispoziţie să te ducă oriunde doreşti. Şi dacă nu vrei să-şi baţi prea mult capul cu organizarea, există agenţii care fac asta pentru tine şi oferă tururi în diferite locuri din afara Londrei. Eu am ales un tur Stonehenge & Bath de la Premium Tours. Mai sunt alte două agenţii ce au oferte asemănătoare: Evan Evans şi Golden Tours, şi or mai fi şi altele.

Oferta turistică londoneză
În această privinţă Internetul duduie de informaţii despre ce poţi face la Londra:

 • poţi bifa cele mai cunoscute, căutate, mediatizate şi bine cotate obiective turistice (nu are rost să le mai amintesc);
 • poţi alege să descoperi locuri mai puţin cunoscute – eu am descoperit, printre altele, un colţ incredibil de colorat, numit Neal`s Yard;
 • poţi bate la pas aleile frumoaselor parcuri londoneze;
 • poţi alege să vezi Londra de sus – aşa cum am făcut şi eu (despre asta poţi citi aici mai pe-ndelete);
 • poţi alege să vezi oraşul de la etajul bus-ului turistic, ori de la nivelul Tamisei, sau de la înălţimea telegondolei;
 • te poţi pierde prin minunatele şi nenumăratele muzee – cărora niciodată nu vei avea suficient timp să le dedici şi sunt o obţiune excelentă pentru vremea tipic londoneză despre care se tot vorbeşte, cea care te sperie şi te face să tot amâni vizita la Londra;
 • poţi vizita Londra subterană – cele mai importante staţii de metrou fiind adevărate oraşe etajate cu magazine, restaurante, pub-uri, baruri etc. (o altă obţiune pentru vremea mohorâtă, în cazul în care o întâlneşti);
 • poţi alege unul dintre zecile de spectacole ce au loc în teatrele metropolei – oferta este extrem de generoasă; găseşti pliante cu programele teatrelor prin staţiile de metrou şi prin gări. În general alegerea poate fi dificilă însă pentru mine nu a fost chiar aşa pentru că am ştiut exact ce spectacol vreau să văd (aici poţi citi despre asta)
 • poţi pur şi simplu să faci plimbări pe străzile Londrei, fără vreo direcţie anume, doar să iei pulsul oraşului, să-i simţi esenţa; acesta este marele avantaj al acestui oraş, este atât de frumos încât te poţi bucura de el fără să trebuiască neapărat să fugi de la un obiectiv la altul;


Vremea la Londra
Ăsta-i punctul cel mai sensibil. Dar, nu trebuie să considerăm asta o regulă. Nu te lăsa intimidat de imaginea unei Londre gri, cenuşii, înnorate, ploioase şi triste. Astea-s poveşti, scenarii de film! Da, e posibil să nimereşti un astfel de scenariu, dar asta nu-i ştirbeşte din frumuseţe şi nu trebuie să te sperii, totul se rezolvă cu o umbrelă. De altfel, vei fi atât de absorbit de tot ce are oraşul să-şi ofere, încât nici nu vei observa că plouă.
Însă, poţi avea norocul şi fericirea de a găsi o Londră senină, colorată, exuberantă, minunată aşa cum am găsit-o eu într-o toamnă, la sfârşit de octombrie, când şi-a etalat în faţa mea toată splendoarea. A fost ca o declaraţie de dragoste despre care poţi citi aici.

Cazarea la Londra
Upss! Asta chiar e o problemă spinoasă. Dar preţul plătit pe cazare reflectă potenţialul turistic al oraşului şi ceea ce are acesta de oferit. Cea mai ieftită soluţie este, evident, să ai vreo cunoştinţă care locuieşte acolo, care să fie atât de amabilă să te găzduiască. Dacă nu, poţi alege hostelurile în care poţi închiria un pat într-un dormitor comun. Avantajul unor astfel de alternative de cazare este localizarea destul de centrală a multora dintre ele, iar preţurile sunt, cât de cât, accesibile.
Oricum, indiferent ce soluţie pentru cazare vei alege, mai economică sau mai costisitoare, nu vei avea prea mult timp la dispoziţie să leneveşti în pat. Londra nu te lasă.

Ce mai aştepţi? Pregăteşte bagajul şi vacanţă plăcută!


.

4 comentarii:

 1. din iulie anul asta nu se mai vand bilete la soferi :) si azi sunt 19 grade deci...nici vremea nu mai e ce era odata :-p

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ah, mersi mult pentru informaţie. Se pare că trebuie să mai dau o raită pe acolo, să aflu noutăţile ;).
   În privinţa vremii m-am convins şi eu. Anul trecut pe vremea asta am prins nişte zile superbe.

   Ștergere
 2. La mine te refereai în prima frază? :p Glumesc.
  Excelent articol şi foarte util. Într-adevăr nu ar trebui ca vremea să ne împiedice să vizităm acest oraş. Uite ce oraş însorit ai surprins în imagini. Bravo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc! Exact la tine mă gândeam când am scris prima frază, şi nu glumesc! Îmi aminteam că mi-ai spus cândva că ţi-e teamă de vremea londoneză şi, când am început să scriu articolul, m-am gândit: ''Hai, poate reuşesc să o conving pe Cora să viziteze Londra!'' :) Aştept să văd dacă am reuşit :)))

   Ștergere